𝐒𝐓𝐄𝐀𝐓𝐎𝐙𝐀-𝐇𝐄𝐏𝐀𝐓𝐈𝐂𝐀̆

Steatoza hepatică sau ficatul gras apare atunci când celulele hepatice se încarcă cu grăsime în exces. Un ficat sănătos conține o cantitate mică de grăsime. Aceasta se manifestă atunci când grăsimea ajunge de la 5% până la 10% din greutatea ficatului.

În funcție de posibilele cauze, steatoza hepatică poate fi:
????????? ????????̆ ?????????̆ – este determinată de consumul zilnic, exagerat de alcool (peste 20 gr. alcool pur pe zi în cazul femeilor, respectiv 30 gr. alcool pur pe zi în cazul barbatilor);

????????? ????????̆ ???-?????????̆ – poate apărea în dislipidemie, diabet zaharat sau toleranță alterată la glucoza orală, infecții virale cronice precum infecția cu virus hepatitic B sau C, HIV, boli metabolice (ex: boala Wilson), administrarea unor medicamente (amiodaronă, tamoxifen, glucocorticoizi, tetraciclină, estrogeni, metotrexat), sarcină.

⬇️Persoanele care suferă de steatoză hepatică este posibil să nu manifeste simptome. Dacă simptomele apar, acestea pot fi:
❎durere abdominală;
❎senzație de plenitudine în partea dreaptă a abdomenului;
❎oboseală extremă;
❎slăbiciune;
❎greață;
❎pierderea poftei de mâncare;
❎pierderea în greutate.
?Diagnosticul se stabilește doar de către medicul specialist, în urma unei anamneze corecte și a unor analize (transaminaze, glicemie, bilirubina, fosfataza alcalină, gamaglutamiltranspeptidaza, profil lipidic) și investigații complete (ecografie abdominala, fibroMax sau efectuarea unei elastografii hepatice).

?După stabilirea diagnosticului de steatoză hepatică și a etiologiei acesteia, pacientul trebuie urmărit periodic, afecțiunea având potențial evolutiv către ciroză hepatică sau chiar hepatocarcinom.

?‍⚕️Nu există un singur tratament pentru steatoza hepatică. De cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament, ci doar de realizarea unor schimbări în stilul de viață. În cazul în care tratamentul este necesar, acesta va depinde de cauza steatozei hepatice.

?Stilul de viață sănătos presupune o dietă echilibrată, evitarea abuzului de alcool și a excesului de grăsimi și dulciuri, mese regulate, controlul periodic al greutății, combaterea sedentarismului prin activitate fizică zilnică (mers pe jos, alergare ușoară, înot), respectarea unui program de somn de 8 ore zilnic.

Dacă manifestați simptomele enumerate mai sus, nu ezitați să ne contactați și să vă programați la ????????? și ????????̆ ???????̆.

? 031.436.25.66 / 0740.274.231
?‍? programari@cmsfandrei.ro
? www.complexulsfantulandrei.ro
? bd. George Coșbuc nr. 36-38, Sector 5, București